Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pasek

Koiramaailman hyödyllisiä linkkejä ja artikkeleita

Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pasek

ViestiKirjoittaja bassebastioni » 17.07.2015 16:06

Postasin muutama vuosi sitten Tuulen Koirat -foorumille tämän vinttikoirapitoisen tekstinpätkän, mutta ehkä oikeampi julkaisupaikka sille olisi tämä polakkien oma foorumi. Tähänpä sen siis sieltä kopioin ja liitän.

Terveisiä Puolan kuningaskunnasta & Liettuan suuriruhtinaskunnasta Herran vuodelta 1680!

Jan Chryzostom Pasek raportoi meille sikäläisten vinttikoirien erinomaisuudesta muistelmateoksessaan, joka on mainittu myös M & I Szmurlon kirjassa Chart Polski. Meidän kannaltamme mielenkiintoinen kohta on sivuilla 255-256. Pasek kuvailee myös serkkunsa Stanisław Pasekin koiria:

"As for hunting with greyhounds, I had bred a kennel of greyhounds for myself from those of my cousin, Pan Stanisław Pasek of Sochaczew; whose greyhounds were both handsome and strong-bodied and at the same time so swift that never once had you need to let the pack of hounds loose on foxes or hares, only by turns, one greyhound for every hare, a different dog each time, and that hare never got away; whereas, for a wolf there was a levy in mass. And my huntsmen neighbors used to have such a saying: unhappy the beast who meets up with Pan Pasek, for he'll escape no more.
I was always particularly fond of training wild animals so that they grew tame; and these would not only live with the dogs but also, with the dogs, join in the chase after their wild brothers. Somebody would come to visit me and a fox would be in the yard, frolicking with the greyhounds; my guest would enter the house and a hunting dog is lying under the table with a hare seated on him. Should somebody who does not know me meet me riding to the chase, he would look, and here he'd see several handsome greyhounds, several pointers with a fox among them, here a marten, there a badger, an otter; behind my horse gambols a hare with little bells; a hawk is on the hunter's arm, a raven flies above the dogs, sometimes lighting upon a greyhound and so letting itself be borne along; then that man could only cross himself: 'For God's sake! This is a wizard: every type of beast is walking there amongst the dogs. What are they seeking? Why are they not going after those in their midst?' Should a hare break into flight, they're all after him; even my trained hare, seeing the dogs dash off, he too bounds after them. But when that hare out there begins to pray, my tame one flees back to the horse, not wanting to watch. My bestiary acquired renown far and wide in Poland and people told of even more things than I have here; however, leaving my animals aside, I return ad cursum anni."


Pasekin muistelmat on mahdollista jopa tilata englanninkielisenä nimellä Memoirs of the Polish Baroque jostain päin maailmaa ja niiden tunnus on ISBN-0-520-02752-3.

Tein joutessani pikaisen suomennoksen edellisestä lainauksesta. (En ole verrannut tätä alkuperäiseen puolankieliseen tekstiin.) Näin siis kuvailee suhdettaan luomakuntaan Jan Chryzostom Pasek muistelmissaan:


"Mitä tulee vinttikoiriin, kasvattaakseni noita koiria omiin tarpeisiini sain niitä serkultani Stanisław Pasekilta Sochaczewista. Hänen koiransa olivat sekä komeita että vahvatekoisia ja samalla niin nopeita, ettei ketun tai jäniksen perään koskaan tarvinnut päästää kokonaista koira-ajuetta vaan aina vain yksi vinttikoira vuorotellen jänistä kohden - joka kerralla eri koira - eikä saalis siltikään koskaan karannut koiralta. Sitä vastoin suden perään lähetettiin kokonainen koirakomppania. Jahtitovereillani olikin tapana aina sanoa, että onneton on riista Herra Pasekin kohdattuaan, sillä tältä pakoon se ei pääse.

Villieläinten kesyttäminen on aina ollut minun mieleeni. Nuo eläimet eivät ainoastaan eläneet koirien seurassa vaan myös kulkivat koirien mukana niiden villien sukulaisten jahdeissa. Jos joku tuli käymään talossani, hän näki pihamaalla ketun kirmailevan vinttikoirien seurassa. Tämän jälkeen sisään astuessaan vieraani saattoi huomata metsästyskoiran lojuvan pöydän alla jänis sylissään. Edelleen, minut saattoi nähdä menossa ratsain metsästämään ja mukanani kulki muutamia komeita vinttikoiria sekä seisojakoiria kettu seuranaan; kas siellä näätä, täällä mäyrä ja tuolla saukko; hevosen kintereillä loikki jänis tiukuja kaulassaan. Metsästäjän käsivarrella seisoi haukka ja korppi lenteli koirien yllä. Tällöin vieras saattoi tehdä ristinmerkin ja parahtaa: 'Herran nimessä, tämä mies on noita: kaikenkarvaiset villieläimet käyvät koirien keskellä! Mitä ne niiltä hakevat ja miksi eivät pakene niiden keskuudesta?' Ja kun villi jänis ilmestyi näköpiiriin, koirat ryntäsivät välittömästi jahtiin ja niiden rinnalla juoksi myös minun kesy jänikseni tehden syöksähdyksiä koiran lailla. Mutta kun koirat saavuttivat saaliinsa, kesy jänikseni kääntyi ja palasi takaisin hevosten luo haluamatta nähdä takaa-ajon päättymistä. Eläinkokoelmani sai laajalti huomiota Puolassa ja siitä kerrottiin paljon tarinoita. Jätämme nyt kuitenkin lemmikkini toisaalle ja palaamme ad cursum anni*."

*ad cursum anni = vuoden kulkuun

Linkki puolankieliseen teokseen.
bassebastioni
 
Viestit: 171
Liittynyt: 05.01.2014 15:35

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja Lea » 17.07.2015 17:13

Tämä on mielenkiintoinen vanha teksti. En yhtään ihmettele, että sitä ovat Szmurlot käyttäneet. Rodun uudessa syntyvaiheessa se antoi voimakkaan romanttisen sädekehän eläimelle. Mulla on kuitenkin sellainen mielikuva muodostunut, että jotain karsintaa näissä lähteissä on täytynyt tapahtua, kun sellainen venäläisten arvostama perusteos kuin Petr Mihailovitsh Gubinin "Vinttikoirametsästyksen täydellinen ohjekirja" (nimi näin suomennettuna) vuodelta 1891 on kokonaan jäänyt lähteiden ulkopuolelle. Tämä kirja sisältää täydellisen puolalaisen hortain rotumääritelmän. Sabaniejevin Szmurlot mainitsevai, mutta hän todennäköisesti lainasi aikaisempaa Gubinia. Olikohan kirjan nimi paha? Tietääkö kukaan teistä syytä?
Lea
 
Viestit: 452
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja Katariina Sarin » 17.07.2015 19:24

Nämä vanhat kuvaukset ovat hyviä, niistä saa jonkinlaista kuvaa siitä millainen rotu on ollut (ja millainen sen ehkäpä pitäisi olla edelleen?)
Polakit Falcon & Junior
*Pentuja suunnitteilla 2019*
Katariina Sarin
 
Viestit: 158
Liittynyt: 05.01.2014 15:35
Paikkakunta: Loimaa

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja Lea » 17.07.2015 20:41

Tuosta Gubinista vielä edelleen. Muistan joskus 2000-luvun puolivälissä kun säännöllisesti koirien kanssa kuljin HVK:n sunnuntaiulkoilussa siellä havaitsemani borsoita kuljettavan kohtalaista suomea puhuvan venäläisen maahanmuuttajanaisen. Hivuttauduin oitis hänen juttusilleen ja jossain vaiheessa kysyin Sabaniejevista. Hämmästyin kovasti, kun hän ohitti kirjailijan suuremmitta huomioitta ja mainitsi jotain siihen tyyliin, että Sabaniejev ei itse luonut mitään. Hän kokosi tietoa muilta ja yhdisteli sitä. Juttu ei voinut jatkua oikeille urille koska siihen aikaan en tiennyt Gubinista mitään. Sabaniejevin kirjan nimi oli turvallisesti "Luontokalenteri". Tämä esiintyy kaikissa Szmurlojen teoksissa tärkeänä lähteenä.
Lea
 
Viestit: 452
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja bassebastioni » 17.07.2015 21:59

Lea kirjoitti:Tämä on mielenkiintoinen vanha teksti. En yhtään ihmettele, että sitä ovat Szmurlot käyttäneet. Rodun uudessa syntyvaiheessa se antoi voimakkaan romanttisen sädekehän eläimelle. Mulla on kuitenkin sellainen mielikuva muodostunut, että jotain karsintaa näissä lähteissä on täytynyt tapahtua, kun sellainen venäläisten arvostama perusteos kuin Petr Mihailovitsh Gubinin "Vinttikoirametsästyksen täydellinen ohjekirja" (nimi näin suomennettuna) vuodelta 1891 on kokonaan jäänyt lähteiden ulkopuolelle. Tämä kirja sisältää täydellisen puolalaisen hortain rotumääritelmän. Sabaniejevin Szmurlot mainitsevai, mutta hän todennäköisesti lainasi aikaisempaa Gubinia. Olikohan kirjan nimi paha? Tietääkö kukaan teistä syytä?

Ei mitään aavistustakaan. Puolalaisten mielenliikkeitä on vaikea tulkita. Mutta jos aluksi kokeilisi katsoa, mitä siellä kirjassa sanotaan ja sen perusteella arvailla. Gubinin kirja löytyy netistä, mutta ei Googlella vaan Venäjän omalla hakukoneella Yandex.ru. Jos puolalaiset skippaavat Gubinin, mikä estäisi suomalaisia poimimasta sen mukaan muiden tekstien joukkoon?

Tässä linkki kirjaan. On skannattu pdf:ksi ja lataa hitaaaasti. Eri lähteissä sen julkaisuajankohdaksi mainitaan 1891 ja 1890, tiedä sitten.
bassebastioni
 
Viestit: 171
Liittynyt: 05.01.2014 15:35

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja Lea » 17.07.2015 23:24

Ah, puolalaisten huoneentaulu:

"Vinttikoirametsästys on ollut rakkaimpia huvejame. Siinä on erikoinen viehätys ja se liitty puolalaiseen luonteenlaatuun.(...) Keneltäkään emme ole sitä oppineet, vaan se on sekä sisällöltään että muodoltaan puolalainen asia, täynnä maatamme ja sieluamme." Stanislaw Witkiewicz

Miten nyt pitäisi suhtautua venäläiseen vinttikoirametsästyksen täydelliseen ohjekirjaan?
Lea
 
Viestit: 452
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: Puolalainen vinttikoira 1600-luvulla / Jan Chryzostom Pa

ViestiKirjoittaja zaida » 19.07.2015 11:12

No jos katsoo menneitä metsästystapoja nykypäivän näkökannalta, niin itse näkisin sen niin että vinttikoirilla metsästäminen on ei poikkea suuresti toisistaan on se sitten tehty Puolan tai Venäjän puolella. Se että Puolalaiset haluavat säilyttää oman identiteettinsä ja kertovat ettei tapaa ole opittu keneltäkään ei tee siitä oikeastaan sen autentisempaa kuin Venäläisten tapa. Melkeinpä sanoisin (mutu-tuntumallani) että kummassakin maassa KOIRAT ovat ne jotka ovat opettaneet ihmisen itselleen sopivaan saalistustapaan. Eli metsästäjä, jos on fiksu, on huomannut miten omat koirat parhaiten toimivat ja kehittänyt metsästystapaansa sitten sen mukaisesti. Ja tokihan vaikuttaa myös maasto jossa metsästys tehdään. Jos kyseessä on hillitön pelto-ala on metsästystapa varmaan erilainen kuin metsässä.
Polskit Alfa, Ronksu, Haracz ja Terracotta sekä howachart Wäiski
zaida
Ylläpitäjä
 
Viestit: 237
Liittynyt: 05.01.2014 13:02


Paluu Linkkejä ja artikkeleita

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron