SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

Koiramaailman hyödyllisiä linkkejä ja artikkeleita

SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

ViestiKirjoittaja Lea » 03.06.2014 15:30

Viimeksi muokannut Lea päivämäärä 03.06.2014 16:37, muokattu yhteensä 1 kerran
Lea
 
Viestit: 447
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

ViestiKirjoittaja Lea » 03.06.2014 16:35

Nämä ovat hyvät ja kattavat ohjeet.

Tuo lista jalostuksessa huomioon otettavien seikkojen tärkeysjäsjestyksestä kyllä ainakin minua henkilökohtaisesti häiritsee polskien kohdalla. Meidän rotumme on haastava siksi, että nämä kaikki ominaisuudet ovat YHTÄ TÄRKEITÄ. Tämä siitä syystä, että meillä ei ole rodun ulkomuodossa lähellekään sellaista vakiintunutta perustaa kuin vanhoissa tunnetuissa roduissa, joissa jo ulkonäköseikoista voidaan tinkiä. Meillä ei ole mistä tinkiä! Siksi ulkonäköä ei voi muitta mutkitta jättää viimeiseksi vähimmälle huomiolle. Meillä ei ole varaa tinkiä mistään.

Kaikki ominaisuudet samalle viivalle olisi oikeampi periaate.
Lea
 
Viestit: 447
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

ViestiKirjoittaja bassebastioni » 03.06.2014 20:07

Toisaalta, kun muistetaan rodun uhanalaisuus ja maailmanlaajuinen lukumäärä, voitaisiin tässä vaiheessa kaikkein tärkeimpinä edistettävinä ominaisuuksina pitää niitä kolmea käytännön tasolla tärkeää seikkaa, joilla voidaan vaikuttaa myönteisesti rodun volyymin lisäämiseen ja ennen kaikkea kohentaa sen markkina-asemaa: luonne, terveys ja harrastettavuus.

Koirarodun olemassaolo on yksinomaan ostajien armoilla. Ketään ei voi pakottaa tukemaan puolanvinttikoirarodun olemassaoloa ostamalla puolanvinttikoiria. Jos rodun ominaisuudet eivät kiinnosta ostajia ja nämä hakeutuvat muiden rotujen pariin, rodun kasvatustoimintakin tyrehtyy. Puolanvinttikoiralla on markkinoilla monta kilpailevaa rotua, joiden ominaisuudet kiinnostavat ostajia enemmän ja joiden menekki on paljon parempi. Populaation koosta taas riippuu kaikki muu. Olisi panostettava niihin ominaisuuksiin, joiden avulla rodun lukumäärää lisätään. Sitten, kun puolanvinttikoiria on maailmassa edes muutama tuhat ja päästään siirtymään uhanalaisen rodun statuksesta erittäin harvinaisen rodun statukseen (sekin on vain välitavoite), voidaan vähitellen erikoistua viilaamaan ulkomuotoa. Rotumääritelmä on sen suhteen jopa armelias ja tulee meitä vastaan: tästä esimerkkinä reilu koon varianssi ja kaikkien värien salliminen. Kokisin, että ulkomuodon hajautumista suurempi uhka on esimerkiksi joutuminen poistetuksi FCI:n virallisesti hyväksymien rotujen listalta liian vähäisen lukumäärän vuoksi.

Mikäli yhtenäistä ulkomuotoa halutaan vaalia asettamalla se tärkeään asemaan, on olemassa yksi hyvä ja tehokas keino: sukusiitos.
bassebastioni
 
Viestit: 165
Liittynyt: 05.01.2014 15:35

Re: SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

ViestiKirjoittaja Lea » 03.06.2014 21:25

Tämä kaikki on aivan totta.

Harrastettavuus = näyttelyt ja käyttökokeet
Näyttelyt vaativat koiralta rodunomaista ulkomuotoa. Rodunomaista ulkomuotoa rodun on myös pystyttävä esittämään näyttelytuomarikoulutuksissa joka toinen vuosi. Käyttökokeisiin osallistuminen edellyttää sitä, että meillä on vähintään kaksi juoksevaa koiraa rodussa. Nyt meillä ei niin ole. Jotta käyttöominaisuuksia voitaisiin millään tavalla edes mitata saati sitten parantaa, tulee tähän nykyiseen surkeaan tilaan saada pikainen parannus.

Meillä on suhteellisen terveet koirat ja luonnekin on polskeille kelvollinen. Koiria tutkitaan taatusti enemmän kuin monissa muissa pienilukumääräisissä vinttariroduissa. Se puoli on kunnossa, vaikka vaatiikin jatkuvaa huolenpitoa. Nämä harrastettavuuteen liittyvät asiat taas ovat vallan retuperällä. Ellei suora jana kaikkien osa-alueiden samanarvoisuudesta kelpaa niin keikautetaan sitten lista päälaelleen.

Tarkoitan tällä sitä, että analysoidaan oma tilanteemme ja laaditaan suunnitelmat sen mukaan mikä on tarve puolanvinttikoirilla SUOMESSA. MEILLÄ häipyy kohta rotu Vinttiliitosta ellei asialle jotain tehdä ja pian. Mitäs sitten sanotaan?
Lea
 
Viestit: 447
Liittynyt: 09.01.2014 20:38

Re: SKL:n ohjeet jalostustoimikunnille

ViestiKirjoittaja Lea » 03.08.2014 11:31

Luin tuossa uudelleen jalostustoimikunnille laaditut ohjeet ja havaitsin, että kokonaisuuden kannalta keskeisin asia on listassa viimeisenä.

seuraa viranomaisten sekä Kennelliiton ja FCI:n (Fédération Cynologique Internationale)
koiranjalostusta koskevia määräyksiä ja suosituksia sekä tiedottaa niistä jäsenistöään


Pidän tätä erittäin tärkeänä kohtana. On olemassa kaksi hieman erillistä tapaa tarkastella rodun ja sen populaation ongelmia, jalostuksen periaatteita jne, nimittäin maailmanlaajuinen ja kansallinen. Näiden tapojen ei tietenkään pidä olla toisiaan poissulkevia. Molempia tapoja varmasti tarvitaan.

Mutta erityisesti polskien tapuksessa esiin tulevat ongelmat ovat aina olleet sellaisia, jotka ovat myös syvällisesti liittyneet yleisesti erilaisiin kennelorganisaatioiden luomiin sääntöihin ja erilaisiin kansallisiin suosituksiin. Tämä kohta sanoo, että me noudatamme täällä SKL:n ja FCI:n sääntöjä. Mikäli minkään muiden maiden säännöt tai suositukset ovat ristiriidassa niiden kanssa, kotimaiset säännöt menevät niiden yli.
Tämä on syytä huomata ja sitä korostaa.
Lea
 
Viestit: 447
Liittynyt: 09.01.2014 20:38


Paluu Linkkejä ja artikkeleita

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron